"Schaars Recht Beleid"- Energie en grondstoffen

Katinka Schipper 29-04-2024
0 reacties

Wat doe je als je als waterschap gewilde zaken produceert en jij moet bepalen welke partij hiertoe beschikking krijgt? Rijnland heeft als eerste waterschap beleid ontwikkeld om te bepalen welke partij aanspraak kan maken op de toekenning van een zogenoemd “Schaars Recht".

Projectleider

Katinka Schipper

Projectteam

Katinka Schipper, Sophie Chaouat

Externe partners

Rijnland heeft dankbaar gebruik gemaakt van de handreiking schaars recht van Stowa.

Organisatie(s)

Rijnland

Bedrijfsfunctie

Bedrijfsondersteuning

Thema

Dienstverlening
Energietransitie

Projectfase

Implementatie/uitrol

Status

Lopend

Soms is een innovatie niet heel sexy, maar wel nuttig. Want wat doe je als je als waterschap gewilde zaken produceert en jij moet bepalen welke partij hiertoe beschikking krijgt? Het gaat hier om bijvoorbeeld biogas, dat kan worden omgezet in groen gas of aquathermie in de vorm van thermische energie uit afvalwater (TEA) uit onze zuiveringen. Beide kunnen slechts één keer worden gebruikt voor een bepaald doel en zijn dus  zijn schaars. TEA kan bijvoorbeeld toegepast voor de verwarming van de gebouwde omgeving.

Rijnland heeft als eerste waterschap beleid ontwikkeld om te bepalen welke partij aanspraak kan maken op de toekenning van een zogenoemd “Schaars Recht”. Rijnland kan het schaarse recht zelf aanbieden, maar een initiatiefnemer kan ook een verzoek bij Rijnland indienen. Voor beide situaties is een procedure bedacht, waarbij transparantie een vooraf vastgestelde criteria voor toekenning de basis zijn.

Hoe dit beleid in de praktijk werkt zijn we nu proefondervindelijk aan het meemaken. Meerdere partijen meldden zich om restwarmte te gaan gebruiken van één van onze zuiveringen. Door het schaars recht beleid heeft  Rijnland onderbouwd de warmte kunnen toekennen aan de meest geschikte partij.

Extra waarde leverden de zinvolle gesprekken met de andere partij. In de toekomst kunnen zij zich tot ons wenden met hun initiatief. Rijnland heeft nu inzichtelijk gemaakt wat er nodig is op technisch, juridisch en organisatorisch vlak om de aanvraag in overweging te nemen.

 Het Schaars Recht Beleid stelt Rijnland in staat om op basis van objectieve en redelijke gronden de meest geschikte partij te selecteren. Het beleid bestaat uit een uitgebreide toelichtende tekst en een praktisch schema. Deze ontwikkeling is zowel voor Rijnland als de initiatiefnemers een verrijking gebleken.

Meer informatie? Mail me! katinka.schipper@rijnland.net

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen