Nieuwe algensensor - het laboratorium in een sensor

Alex van der Helm 07-08-2024
582 keer bekeken 3 reacties

Nieuwe algensensor - het laboratorium in een sensor

Projectleider

Alex van der Helm

Projectleider

Alex van der Helm

Projectteam

Alex van der Helm, Lennaert Zonneveld, Jasper Stroom, Maarten Ouboter

Projectteam

Alex van der Helm, Lennaert Zonneveld, Jasper Stroom, Maarten Ouboter

Externe partners

MIT

Externe partners

MIT

Organisatie(s)

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Bedrijfsfunctie

Watersysteembeheer
Watersysteembeheer
Watersysteembeheer

Thema

Schoon water
Schoon water
Schoon water

Technologie

IoT / sensoren
IoT / sensoren
IoT / sensoren

Projectfase

Onderzoek/verkenning

Projectfase

Onderzoek/verkenning

Status

Lopend

Status

Lopend

Waternet werkt al een aantal jaar samen met Prof. Whittle van de vooraanstaande Universiteit Massachusets Instute of Technology (MIT) in Boston. De samenwerking is gericht op het meten van algen met sensoren, dat is belangrijk voor de bepaling van de waterkwaliteit.

MIT ontwikkelt een nieuw type algensensor, de eerste versie hebben we in 2019 getest door een aantal weken te meten in de grachten van Amsterdam vanaf een inspectieboot. De resultaten van de eerste meetcampagne zijn in een wetenschappelijk artikel beschreven: Initial Deployment of a Mobile Sensing System for Water Quality in Urban Canals.

In Corona tijd was er geen mogelijkheid voor de onderzoekers van MIT om naar Nederland te komen, maar de ontwikkeling heeft niet stilgestaan. In september 2022 konden we weer samen met MIT de tweede versie van de sensor, die de naam Remora heeft gekregen, testen vanaf de boot Pieter Kruiswijk. Metingen zijn verricht in de Amstel van Ouderkerk tot de Willemsluis in de Amsterdam Noord.

De ontwikkeling van de sensor heeft een aantal grote verbeteringen ondergaan en is in staat om de concentraties van verschillende groepen algen te meten. Het bijzondere is dat de resultaten vergelijkbaar zijn met de metingen van een zeer geavanceerde spectrofluorometer in het MIT nano laboratorium. De sensor is verder geautomatiseerd zodat de sensor voor een langere periode getest kan worden.

Daarnaast is een pre-concentratie stap toegevoegd aan de sensor waardoor de detectiegrens wordt verlaagd. In de zomer van 2024 zullen met deze nieuwe versie van de sensor in Amsterdam en omstreken door MIT in samenwerking met AMS en met ondersteuning van AGV nieuwe testen worden uitgevoerd.

Daarmee komen we weer een stapje dichter bij het laboratorium in een online sensor.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Alex van der Helm

22-08-24 om 14:48

Hoi Johan en Joost,
Bedankt voor jullie reacties en goede ideeën! Ik neem contact op met jullie.
Groet,
Alex 

Johan Oosterbaan

22-08-24 om 13:50

Interessante techniek! Rijnland is betrokken bij de ontwikkelen van een vergelijkbare (blauw)algensensor in samenwerking met Eyewings, Aquacolor en Aquon. De sensor is zo ontworpen dat deze onder de Aquasurveyor (op afstand bedienbaar bootje) past.

Er is inmiddels een tweede prototype van de sensor ontwikkeld met een lagere detectiegrens en een hogere meetsnelheid. Hierdoor kunnen we eenvoudig een ruimtelijk beeld creëren van de verspreiding van (blauw)algen, bijvoorbeeld in een plas.

Wellicht is het interessant om een gezamenlijke meetsurvey uit te voeren en de resultaten te vergelijken. Een van onze testlocaties is de Nieuwe Meer bij Amsterdam.

Johan Oosterbaan (Rijnland)

Joost Pol

12-08-24 om 14:16

Dag Alex, wat een mooie ontwikkeling! Ik ben heel nieuwsgierig naar de resultaten van de testen die jullie deze zomer gaan doen, en vooral naar de inzetbaarheid en de bruikbaarheid in ons gebied (Oost-Brabant).

Is het ook bruikbaar voor zwemwaterbemonsteringen?

Dank alvast voor je reactie!

Groet, Joost van der Pol

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen