Aa en Maas test eigen bellenbarrière uit

Ted van Oss 02-08-2023
0 reacties

Waterschap Aa en Maas heeft een eigen bellenscherm ontwikkeld om de verspreiding van planten en fijn zwevend materiaal in sloten en beken tegen te gaan. Daarmee is nu een proef gestart bij gemaal Mierlo. Hier staat het weren van de schadelijke uitheemse plant watercrassula voorop.

Projectleider

Hans van Dijk

Projectteam

Hans van Dijk, Sjoerd van Megen

Externe partners

FHT Deurne

Organisatie(s)

Aa en Maas

Bedrijfsfunctie

Watersysteembeheer

Thema

Biodiversiteit

Projectfase

Onderzoek/verkenning

Status

Lopend

De proefopstelling staat bij gemaal Mierlo waar water wordt ingelaten vanuit het Eindhovensch Kanaal op de beek Goorloop. Op deze plek is vooral de verspreiding van de invasieve exoot watercrassula een risico. Sinds een paar jaar liggen er Bolina Booms in het water.

“De Bolina Booms zijn een beetje een begrip geworden in de waterwereld. Zij werken op zich heel goed. De beperking is dat de balken een diepgang van ongeveer 90 centimeter hebben. Bij gemaal Mierlo zit daaronder ruim een meter water, waardoor nog steeds veel materiaal binnenkomt. Zoals de watercrassula die door de hele waterkolom zweeft. Vandaar de bellenbarrière. Vissen en waterdieren kunnen hier gewoon doorheen zwemmen.”

Het gemaal heeft een krooshek om grof materiaal tegen te houden. Een minpunt is dat dit hek regelmatig schoon moet worden gemaakt.

Aa en Maas heeft de bellenbarrière ontwikkeld in samenwerking met het bedrijf FHT in Deurne dat gespecialiseerd is in leidingen en systemen voor perslucht. “Het is een hoge drukleiding van PVC die in het water ligt. Een compressor die in een kast bij het gemaal is opgesteld, pompt er lucht doorheen. In de leiding zijn om de vier centimeter heel kleine gaatjes geboord waar de lucht eruit komt als een stroom van belletjes. Zij kaatsen het materiaal weg van de waterinlaat.”

Het idee komt van het bellenscherm van het Nederlandse bedrijf The Great Bubble Barrier. “Deze oplossing richt zich met name op plastic dat drijft in oppervlaktewater, maar het principe is precies hetzelfde. Er is ook contact geweest met The Great Bubble Barrier. Wat wij wilden hebben, was voor hen echter commercieel niet interessant omdat zij het meer zoeken in het grotere werk. Ze vinden het goed dat wij er zelf mee oefenen.”

Het proefproject duurt tot en met september of oktober. “Dat hangt af van wanneer het zo nat wordt dat we stoppen met het inlaten van water.” De drijfbalken blijven voor de zekerheid voorlopig liggen. “Zij zitten nog niet in de weg en ondertussen proberen wij de juiste manier te vinden om het bellenscherm te laten werken.”

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen