'Rainproof Credits'

Winnovatie Het Waterschapshuis 04-05-2021
177 keer bekeken 3 reacties

Om te bepalen hoe effectief alle maatregelen samen zijn, zal er eerst een overzicht moeten komen waarin de uitgevoerde maatregelen zijn vastgelegd. Het is een immens karwei om dit overzicht als Waterschap zelf te genereren.

Hoe mooi zou het zijn als inwoners van de stad hier zelf een actieve rol in kunnen gaan spelen en daarnaast ook nog eens gestimuleerd worden om (extra) ‘rainproof’ maatregelen te nemen? Maar hoe krijg je dit voor elkaar?!

Er wordt een online platform gecreëerd waarop inwoners reeds uitgevoerde ‘rainproof’ maatregelen kunnen toevoegen. Dit kunnen zij eenvoudig doen via een app op de telefoon.

Via de app kan je verschillende ‘rainproof’ templates selecteren, bijvoorbeeld een regenton of een groen dak. De inwoner kan dan een foto maken van de ‘rainproof’ maatregel en nog enkele aanvullende gegevens (bijv. inhoud van een regenton) toevoegen aan de template. Gps gegevens worden automatisch toegevoegd vanaf de telefoon om de locatie van de ‘rainproof’ maatregel te bepalen.

In ruil voor het toevoegen van een ‘rainproof’ maatregel krijgt de inwoner ‘Rainproof Credits’ in zijn of haar app. De inwoner kan deze ‘Rainproof Credits’ gebruiken om in te wisselen voor korting bij één van de aangesloten partners van het Amsterdam ‘rainproof’ platform. Voor het implementeren van dit systeem zal gebruik worden gemaakt van blockchain technologie.

Zo zal dit platform helpen om alle ‘rainproof’ maatregelen in de stad in kaart te brengen en inwoners worden gestimuleerd om extra ‘rainproof’ producten (met korting) aan te schaffen en te implementeren.

Nadat er een solide database is ontstaan met uitgevoerde ‘rainproof’ maatregelen kan deze data worden gebruikt om te bepalen hoe ‘rainproof’ elke straat/wijk is. Je kan dit platform uiteindelijk ook eenvoudig uitbreiden met bijvoorbeeld meldingen voor wateroverlast etc. Het is een open-source platform, dus verschillende (markt)partijen kunnen uit deze data verbanden en conclusies trekken.

Voordelen:

  • Inwoners worden gestimuleerd om ‘rainproof’ maatregelen in kaart te brengen, zo bereik je een maximale participatie;
  • Inwoners worden gestimuleerd om extra ‘rainproof’ producten (met korting) aan te schaffen;
  • Een dergelijk platform en app zijn eenvoudig te ontwikkelen en de implementatie kosten zijn laag;
  • De operationele kosten van een dergelijk platform zijn laag;
  • De opschaalbaarheid is hoog door extra templates van verschillende ‘rainproof’ maatregelen toe te voegen;
  • Een dergelijk platform is op korte termijn (binnen enkele maanden) te realiseren;
  • Je kan klein beginnen met een Proof of Concept en daarna eenvoudig opschalen.

Afbeeldingen

3  reacties

Archiveerder 3

01-08-22 om 11:16

Tom Weijtmans

Hi @Bart Bergmans,

Bedankt voor je reactie! Er zijn zeker al een aantal real life use cases in andere sectoren gerealiseerd.

Hierbij een aantal links naar voorbeelden van deze use cases:

 https://www.youtube.com/watch?v=SE-ZB_3DgXU

 https://www.youtube.com/watch?v=zVWPYT0RU0s

 https://www.dnvgl.nl/news/republiek-san-marino-maakt-gebruik-van-blockchain-om-het-eerste-co2-neutrale-land-te-worden--154173

 https://vechain101.com/dnp-group-and-vechain-collaborate-on-recycling-poc/

 

Hopelijk geven deze voorbeelden voldoende verduidelijking/inzicht. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag!

10 mei 2021 om 14.18

Archiveerder 3

01-08-22 om 11:16

Bart Bergmans

Interessant idee! Ik ben heel benieuwd of er in andere takken van sport al voorbeelden zijn van succesvolle toepassing van open source dataverzameling met een credit-beloningsysteem.

4 mei 2021 om 17.12

Archiveerder 3

01-08-22 om 11:23

Gilles Robichon

Hi Alice,

Hoe de data verzameld kan worden is inderdaad een aandachtspunt bij het uitwerken van het idee, vooral als er een ondersteuning en deelname (via b.v. een app) vanuit de burger nodig is, zoals bij veel andere ideeen. Maar kan deze interessante data (hoeveel vermorgen wordt door telefoons gebruikt in een bepaalde sector), of andere data (b.v. zendmast vermorgen) niet ook verkregen worden via de GSM mast? Of zou de “app” (in werkelijkheid een klein algorithme) toegevoegd worden aan een bestaande app zoals weerplaza?

5 mei 2021 om 08.15

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen