Winnovatie is hét innovatie- en samenwerkingsplatform voor de watersector.
Innovatie-etalage en challenges
Op dit platform delen de waterschappen en andere aangesloten organisaties in de innovatie-etalage met elkaar aan welke innovatieve projecten ze werken. Achterliggend idee: hoe beter we van elkaar weten aan welke oplossingen we werken, hoe eerder en efficienter we kunnen samenwerken. Om nieuwe oplossingen te vinden voor allerlei vraagstukken vind je op dit platform ook challenges. Bij elke challenge bepaalt de vraagsteller zelf hoe groot zijn denktank is. Alleen de eigen waterorganisatie? Voor meerdere of alle aangesloten organisaties? Een challenge samen met een gemeente? Of een challenge voor heel Nederland? Alles is mogelijk in deze vorm van crowdsourcing. Samen weten we meer!
Wie zijn er aangesloten?
Op dit moment zijn alle 21 waterschappen aangesloten, maar ook Waternet, STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer), de Unie van Waterschappen en het Waterschapshuis doen mee. Het Waterschapshuis is in opdracht van de waterschappen kartrekker van dit project. Elders op deze website zie je een overzicht van alle aangesloten organisaties.
Waarom de focus op innovatie?
Waterschappen hebben als kerntaak om te zorgen voor voldoende en schoon oppervlaktewater. Ze zuiveren het afvalwater dat via het riool op waterzuiveringen terechtkomt, ze regelen het waterpeil en ze zorgen voor een gezonde ecologie in en om het water. Daarnaast zorgen de waterschappen voor 'droge voeten'. Een groot deel van Nederland ligt onder zeeniveau, vandaar dat de waterschappen zorgen voor sterke dijken. Al deze kerntaken willen de waterschappen steeds slimmer en betaalbaarder uitvoeren. Maar dit is niet de enige reden om te innoveren. in hun werk kunnen de waterschappen ook bijdragen aan klimaatadaptatie, de energietransitie en de circulaire economie. Door met zijn allen te leren en te innoveren vinden we vandaag de oplossingen voor overmorgen.
Ontstaan van Winnovatie
Dit platform startte in in 2019 op initiaief van de drie Brabantse waterschappen: Aa & Maas, De Dommel en Brabantse Delta. Omdat er landelijk behoefte was aan meer samenwerkingsmogelijkheden, rolde Het Waterschapshuis Winnovatie vervolgens landelijk uit.
Hoe kan ik zelf meedoen?
De waterschappen werken onderling steeds meer samen, maar ze werken ook graag samen met omgevingspartners. Bijvoorbeeld met medeoverheden, het bedrijfsleven, scholen en onderzoeksinstellingen en met alle andere frisdenkers in Nederland, van jong tot oud. De waterschappen willen toegankelijk zijn en zoeken hiervoor naar een vorm. Via dit platform zie je wie projectleiders van de projecten zijn. Deze mensen zijn via hun waterschap te bereiken. Helaas is het voor niet-deelnemers (noG) niet mogelijk om proiecten in de etalage te plaatsen.
Wil je graag meedenken over uitdagingen? Kijk dan aan welke challenges je nu mee kunt doen.
Vragen?
Voor vragen over specifieke projecten kun je via de waterschappen zelf contact opnemen met de betreffende projectleiders. Voor vragen over Winnovatie kun je contact opnemen met de community manager, Dorien ter Veld - d.terveld@hetwaterschapshuis.nl.