Kroos verwijderaar, effectief en mileuvriendelijk

Maarten van Schijndel 24-05-2024
0 reacties

Een innovatief pompsysteem om kroos te verwijderen, waarbij het andere waterplanten en onderwaterleven nauwelijks opzuigt. Het filter haalt ook nog eens 90% water uit het kroos, waardoor je een mooi restproduct overhoudt.

Projectleider

Tim Dommels

Projectteam

Tim Dommels, Maarten van Schijndel, Wim Cardinaal

Externe partners

Durable Water Solutions

Organisatie(s)

De Dommel

Bedrijfsfunctie

Watersysteembeheer

Thema

Biodiversiteit
Schoon water

Projectfase

Pilot

Status

Lopend

Kroos kan waterkwaliteitsproblemen veroorzaken wanneer het hele wateroppervlak dicht groeit. Hierdoor wordt het water in o.a. stadsvijvers of poldersloten zeer zuurstof arm. Dit heeft de nodige negatieve gevolgen voor de biodiversiteit in het water. Vissen en veel andere waterdieren kunnen in dit zuurstofarme water niet overleven. Doordat er geen zonlicht meer in het water terecht komt, groeien ook de waterplanten niet.

Verschillende soorten kroos
We kennen drie soorten wortelloos kroos in Nederland:

  • Wortelloos kroos
  • Smalle wolffia
  • Colombiaanse wolffia

Een vierde soort is waarschijnlijk ook al aanwezig in ons land; Wolffia globosa (Kleine wolffia). Dat is met een lengte van 0,4 - 0,6 mm de kleinste van dit microkroos.

Wat nu?
Er bestond nog geen goede methode, gereedschap of machine om kroos te verwijderen. Zware machines verstoren de ecologie. En met de hand is het heel zwaar en arbeidsintensief werk. Bovendien verwijder je lang niet alle kroos, waardoor het snel terugkomt.
We hebben andere ideeën uitgeprobeerd, bijvoorbeeld  door gaatjes te boren in de bak van een kraan, maar ook dat werkte niet goed.

Mooie innovatieve oplossing
Durable Water Solutions bedacht i.s.m. de Dommel  een waterpomp met een fijnmazig trilzeefsysteem. Met dit innovatieve pompsysteem kunnen we alle soorten en maten kroos verwijderen, filteren en afvoeren, zelfs het wortelloos microkroos. Dit op een ecologisch verantwoorde wijze, dus zonder schade toe te brengen aan andere waterplanten en - dieren. De ervaring leert dan na deze behandeling het watersysteem zelf weer in balans komt door toename van zon en zuurstof in het water.
Dit pompsysteem is dus veel effectiever dan de reguliere technieken. Bovendien bespaart het tijd, groeit het kroos minder snel terug, en spaart dit het onderwaterleven. Daardoor is deze methode naar verhouding kostenefficiënter en levert een meerwaarde op voor de waterkwaliteit en ecologie.

Nog een voordeel....het restproduct
Door het verbeterde filtersysteem wordt 90% water uit het kroos verwijderd en houd je een mooi restproduct over. Hierdoor kan het kroos bijna helemaal droog en schoon aangeboden worden (dit scheelt aanzienlijk in de transportkosten voor afvoer en verlengt de houdbaarheid).
Je houdt dus een mooi restproduct over dat in tal van toepassingen gebruikt kan worden, van composttegels tot diervoer, wat bijdraagt aan circulariteit. Durable Water Solutions en Waterschap De Dommel werken met verschillende partijen samen om te onderzoeken hoe kroos hergebruikt kan worden en meerwaarde oplevert.

https://durablewatersolutions.com/

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

READAR | Gebouwinformatie en mutatiesignalering uit luchtfoto's

Contact

Het Waterschapshuis
Stationsplein 89
3818 LE Amersfoort

033-4603100

winnovatie@hetwaterschapshuis.nl 

 

 

Cookie-instellingen